1821

Επαναστατικές ομάδες υπό την αρχηγία του Χριστόφορου Περραιβού κυριεύουν την Πάργα, οι Τούρκοι όμως θα την ανακαταλάβουν μετά από δύο ημέρες.

 

1930

Συνθήκη της Λωζάνης με την οποία τερματίζεται η εμπόλεμος κατάσταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας και ρυθμίζονται τα μεταξύ τους σύνορα. Δια της συνθήκης αυτής περιέχονται στους Τούρκους η Αν. Θράκη, η Ίμβρος, η Τένεδος και ολόκληρη η Μικρά Ασία.

 

1822:

Ο Δράμαλης, για να ξεγελάσει τους Έλληνες και συνάμα να διαπιστώσει τη δύναμη και τις προθέσεις τους, έστειλε στους Μύλους τον Έλληνα γραμματικό του τον Μανούσο από την Κυπαρισσία να επιδώσει στους Έλληνες επιστολή με όρους παραδόσεως κλπ. Τάχα μυστικά, ως καλός χριστιανός, τους εξομολογήθηκε ότι ο Δράμαλης σκοπεύει να κατευθυνθεί προς την Τριπολιτσά και να συγκεντρώσουν όλες τις δυνάμεις τους εκεί για να τον αναχαιτίσουν. Ο Κολοκοτρώνης κατάλαβε το τέχνασμα, τον παίνεψε για τον '’πατριωτισμό’’ του, τον γύρισε στο στρατόπεδο και με διάφορα ΄΄τερτίπια’’ τον έκανε να πιστέψει ότι στους Μύλους είχαν συγκεντρωθεί πολλαπλάσιες δυνάμεις απ΄ όσες ήσαν πραγματικά. Είναι αμφίβολο το αν ο Μανούσος κρατήθηκε  στο στρατόπεδο. Ωστόσο, συνέφερε στους Έλληνες, κυρίως στον Κολοκοτρώνη, να αφεθεί ελεύθερος, για να αναφέρει στον κύριό του τις αρηθμητικά φουσκωμένες δυνάμεις των Ελλήνων. Μετά την επίσκεψη του Μανούσου, στο ελληνικό στρατόπεδο, μεταξύ των αρχηγών ξέσπασε διαμάχη. Ο Πετρόμπεης, ο Γιατράκος και άλλοι είχαν δώσει πίστη στα λόγια του προδότη, πίστευαν πως ο Δράμαλης θα κινηθεί εναντίον της Τριπολιτσάς, μετά θα ερχόταν η σειρά της δικής τους Λακωνίας.