1821 Οι Τούρκοι της Τριπολιτσάς, προκειμένου να εξευμενίσουν τους Έλληνες πολιορκητές, αποφυλακίζουν τους προύχοντες και τους μητροπολίτες.

1918 Σημαντικές νίκες των Ελλήνων και των Συμμάχων εις το Μακεδονικό μέτωπο.

1955 Ξεκινά το Τουρκικό πογκρόμ εναντίον της Ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, γνωστό ως ‘’Σεπτεμβριανά’’. Οι ταραχές ενορχηστρώθηκαν από ειδική επιχειρησιακή ομάδα του τουρκικού στρατού.

Η Μαντώ Μαυρογέννους κάποια στιγμή και αφού οι εμφύλιοι είχαν τερματισθεί, άφησε τη Μύκονο και εγκαταστάθηκε στο Ναύπλιο. Φωτογραφία της κατοικίας που έμενε καταχωρίζει στο βιβλίο της η Σωτηρία Αλιμπέρτη. Κατά τον ιστορικό του Ναυπλίου Ν. Λαμπρινίδη, η οικία που της είχε παραχωρηθεί βρισκόταν κοντά σε μια από τις πύλες της πόλης, απέναντι από την κατοικία του Δημ. Υψηλάντη. Φαίνεται ότι ανάμεσα στις δύο φλογερές αυτές υπάρξεις αναπτύχθηκε ένα ισχυρό αίσθημα αγάπης. Πιθανώς να πρωτογνωρίστηκαν στα πολεμικά πεδία της Φωκίδας. Παρόλο που ο Υψηλάντης δεν είχε τα σωματικά προσόντα, για να γοητεύσει μια καλλονή σαν την Μαντώ, ωστόσο η πατριδολάτρισσα αρχοντοπούλα νόμισε πως βρήκε σε αυτόν τον ιδεώδη άνδρα. Φαίνεται όμωσ, πωσ ήταν αταίριαστοι χαρακτήρες.