1826 Πανηγυρική δοξολογία εις το Ναύπλιο για τη νίκη των Ελλήνων εις την Αράχοβα και τον πανηγυρικό εξεφώνησε ο Σπ. Τρικούπης.

1919 Συνθήκη του Νεϊγύ με την οποία τερματίζεται ο πόλεμος μεταξύ Αντάντ και Βουλγαρίας. Με αυτήν η Ν.Δ. Θράκη παραχωρείται στην Ελλάδα.
Λίγο πριν κατέλθει ο Δράμαλης το Ναύπλιο, αποκλεισμένο από στεριά και θάλασσα, ήταν έτοιμο για παράδοση. Είχαν ήδη αρχίσει οι διαπραγματεύσεις και οι διατυπώσεις. Η κάθοδος του Δράμαλη, ανέτρεψε άρδην την κατάσταση. Μετά την καταστροφή και τη φυγή του Δράμαλη, ξανάρχισε πιο σφικτά η πολιορκία. Αλλά σε μια συμπλοκή σκοτώθηκε ο προσωρινός αρχηγός Νικόλας Σταματελόπουλος κι έκτοτε την αρχηγία κράτησε ο Στάικος Σταϊκόπουλος. Το Ναύπλιο εφοδιαζόταν πάντως από τους Τούρκους της Κορίνθου μέσω του περάσματος του Αγίου Σώστη. Έγινε δεύτερη μάχη εκεί, στις 28 Νοεμβρίου 1822, με πρωταγωνιστή πάλι τον πανταχού παρόντα Νικηταρά. Στη μάχη αυτή διακρίθηκε, αλλά σκοτώθηκε ο ηρωικός Παπαρσένης. Τα φορτώματα, πάντως, δεν πέρασαν και η πείνα επιδεινώθηκε. Στην πόλη είχαν φαγωθεί τα πάντα. Πήρε ευρεία έκταση η ανθρωποφαγία. Ο Φωτάκος μας παρέχει φοβερές μαρτυρίες.