1453

Ο Μωάμεθ Β’ προτείνει στον Κων/νο ΙΑ’ Παλαιολόγο να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη, αλλά λαμβάνει υπερήφανη αρνητική απάντηση.

 

1878

Η Αγγλία, ύστερα από μυστικές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, παίρνει την Κύπρο, αναλαμβάνοντας την κατοχή και την διοίκηση της.

 

1811:

Μετά το θάνατο του δεύτερου άνδρα της Δημ. Μπουμπούλη, η Μπουμπουλίνα αναγκάσθηκε να ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη διότι η τούρκικη κυβέρνηση θέλησε να δημεύσει την περιουσία του συζύγου της με το πρόσχημα ότι αυτός είχε συμμετάσχει στο κίνημα των Ορλωφικών. Με τον δυναμισμό της (και την βοήθεια του Ρώσου πρεσβευτή Στρογγάνωφ) πέτυχε το σκοπό της και, ταυτόχρονα, έπεισε τους Φιλικούς, πως η «αντρογυναίκα» αυτή είναι κατάλληλη για στέλεχος της Εταιρείας. Ίσως είναι η πρώτη, ίσως και η μοναδική γυναίκα που συμμετείχε στον κύκλο των Φιλικών και είχε γνώση σε τι σκοπούσε το μεγάλο μυστικό: δηλαδή, στον ένοπλο αγώνα για την απελευθέρωση του Γένους. Αλλά η Μπουμπουλίνα δεν περιορίστηκε απλώς στα «κατηχητικά». Πέρασε αμέσως στη δράση. Διέθεσε το τεράστιο ποσό των 25.000 διστήλων για την κατασκευή ενός νέου πλοίου που έφερε την αρχαιοελληνική ονομασία «Ἀγαμέμνων». Το πλοίο ήταν έτοιμο το 1820. Τυπικά φτιάχτηκε για εμπορικό, στην ουσία ήταν πολεμικό, γιατί είχε άρτιο εξοπλισμό σε κανόνια. Ήταν από τα τελειότερα πλοία του αγώνα.