1779

Ο αρχιναύαρχος του Τουρκικού στόλου Χασάν Πασάς με ισχυρές δυνάμεις προσβάλλει αιφνιδιαστικώς τους οχυρωμένους στην Τρίπολη 10.000 Αλβανούς, που είχαν γίνει η μάστιγα της Πελοποννήσου.

 

1780

Ο Κωνσταντίνος Κολοκοτρώνης και ο Παναγιώτης Βενετσάκης πολιουρκούμενοι υπό των Τούρκων στην Καστανίτσα Μάνης πίπτουν ηρωϊκώς.

 

1779:

Οι Αλβανοί μετά την καταστολή του κινήματος των Ορλωφικών, άρχισαν να βιαιοπραγούν και σε βάρος των Τούρκων. Γι’ αυτό, ο σουλτάνος απέστειλε τον ικανότατο καπουδάν Πασά Χασάν το 1779, για να τους εκδιώξει. Ο Χασάν έστησε το στρατόπεδό του στο Άργος, ζήτησε τη συνδρομή των Ελλήνων οπλαρχηγών και με τη βοήθειά τους συνέτριψε τους Αλβανούς στην Τρίπολη. Ακολούθως απαίτησε από τους οπλαρχηγούς να δηλώσουν υποταγή. Μεταξύ εκείνων που αρνήθηκαν ήταν και ο Κωνσταντίνος Κολοκοτρώνης, που κατέφυγε στην Καστανίτσα του Ταϋγέτου στον πύργο του Παναγιώταρου Βενετσενάκου. Εκεί αποκλείστηκαν από τον Χασάν και βρήκαν και οι δύο ηρωικό θάνατο. Από την εξόντωση διέφυγε ο 10ετής γιός του Κωνσταντίνου Θεόδωρος.