- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Σαν σήμερα το 1821
1821
Οι Έλληνες με αρχηγό τον Αγγελή Γοβγίνα νικούν τους Τούρκους εις το Βρυσάκιον της Εύβοιας, οι δε Τούρκοι απώλεσαν 210 αξιωματικούς και στρατιώτες.
1821
Οι Κρήτες συντρίβουν τους Τούρκους στα Κεραμειά.
1974
Ανατρέπεται με πραξικόπημα ο πρόεδρος Μακάριος της Κύπρου και σώζεται από θαύμα.
1824
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ: Παρά την αριθμητική υπεροχή (7.000 Τουρκαλβανοί) δεν μπόρεσαν με τη δύναμη του πυρός να δημιουργήσουν ρήγμα ανάμεσα στα ελληνικά ταμούρια. Έτσι, εξαπέλυσαν επίθεση με τα σπαθιά, και μάλιστα απανωτά. ¨Ολα όμως τα '’γιουρούσια’’ απέτυχαν, διότι οι αμυνόμενοι κράτησαν με σθένος τις θέσεις τους. Η μάχη κράτησε 9 ώρες, από τις 9 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα! Εκείνη την κρίσιμη στιγμή έφθασε στους Έλληνες μιντάτι (βοήθεια) μία δύναμη Σαλωνιτών, που έκαμψε την επιθετική ορμή των Τουρκαλβανών. Τώρα ήταν η σειρά των Ελλήνων να σύρουν τα σπαθιά και ν’αρχίσουν την επίθεση. Οι εχθροί κάμφθηκαν, τράπηκαν σε φυγή και καταδιωκόμενοι έφθασαν ως τη Γραβιά. Οι Τούρκοι στη φυγή τους άφησαν λάφυρα πολλά. Ανάμεσα σε αυτά και δύο κανόνια. Ο Δερβίς, μετά το πάθημα αυτό δεν τόλμησε να ξαναδοκιμάσει να κινηθεί προς τα Σάλωνα και από εκεί στη Ναύπακτο, με αντικειμενικό σκοπό να κατεβεί στη σπαρασσόμενη, από τον Εμφύλιο Πόλεμο, Πελοπόννησο.
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Σαν σήμερα το 1821
1770
Οι Αλβανοί πυρπολούν τα Τρίκαλα, διαρπάζοντας τις περιουσίες των κατοίκων.
1824
Μάχη της Αμπλιανής στην Ανατολική Στερεά.
1867
Ο Όθων αποθνήσκει εις την Βαμβέργη του Μονάχου από ιλαρά εις ηλικίαν 52 χρονών.
Κατά το θέρος του 1824 η Ανατολική Στερεά διέτρεξε σοβαρό κίνδυνο από την εκστρατεία του Δερβίς πασά που είχε στρατοπεδεύσει στο Λιανοκλάδι, με πρόθεση να περάσει από τη διάβαση της Γραβιάς και να βρεθεί στα Σάλωνα. Στο ενδιάμεσο υπάρχει μια τοποθεσία γνωστή ως Άμπλιανη. Εκεί οι ¨Ελληνες με υπόδειξη του Νάκου Πανουργιά κατασκεύασαν 10 ταμπούρια αρκετά ισχυρά, ώστε να ανθέξουν στην επίθεση του Δερβίς πασά. Πίσω από τα ταμπούρια αυτά στήθηκαν, εκτός από τον Πανουργιά, ο Κίτσος Τζαβέλας, ο Γιαννούσης Πανομάρας, ο Λάμπρος Ζάρμπας , ο Παναγ. Νοταράς, ο Χριστ. Περραιβός, ο Γιώτης Δαγκλής, ο Γιώργης Δράκος κ.α. Οι περισσότεροι από τους προαναφερθέντες ήσαν Σουλιώτες. Η συνολική δύναμη των Ελλήνων έφθανε στους 3.000. Αλλά δύναμή τους δεν ήταν ο αριθμός, αλλά η ηγεσία και η κατάλληλη τοποθεσία. Στις 14 Ιουλίου 1824, η εμπροσθοφυλακή με αρχηγούς τους Γιουσούφ πασά Μπερκόφτσαλη και Αμπάζ πασά έφθασε μπρος στα ταμπούρια των Ελλήνων όπου τους υποδέχτηκε δυνατή φωτιά.
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Σαν σήμερα το 1821
1821
Διακόπτονται οι διπλωματικές σχέσεις Ρωσίας-Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η ρήξη αποφεύγεται με παρέμβαση του Μέτερνιχ.
1825
Οι έγκλειστοι εις το Μεσολόγγι ¨Ελληνες αποκρούουν την πρόταση των Τούρκων για παράδοση.
1822 ΕΥΒΟΙΑ:
Ήταν φυσικά αδύνατο η Μύκονος να μορούσε να δώσει τότε δύναμη 800 ανδρών και μάλιστα για επιδρομική επιχείρηση. Αλλά όσος και να ήταν ο αριθμός, σημαντικό ήταν οτι ο στολίσκος των Μυκονιατών έφθασε, κατά τον Μπλανκάρ, στην Εύβοια και οι άνδρες αποβιβάστηκαν κοντά στην Κάρυστο. Στη Μαντώ έγινε αποθεωτική υποδοχή και τη συνόδευσε μακρά πομπή πολεμιστών και χωρικών με επικεφαλής τους ιερείς. Η εμφάνιση, η στολή της και ο Σταυρός του Αγίου Βλαδιμήρου που κοσμούσε το στήθος της, προκάλεσαν βαθειά εντύπβση. Άρχισε τότε πολιορκία της Καρύστου υπό τη διεύθυνση της Μαντούς, οπότε οι οπλαρχηγοί Κριεζώτης και Βάσος Μαυροβουνιώτης, αποδεσμευμένοι, χτύπησαν στο Βατίσι τους Τούρκους, που πήγαιναν προς την Κάρυστο, τους νίκησαν και συνέλαβαν πολλούς αιχμαλώτους.