Χτίζοντας ναούς, αναγεννώντας ψυχές: Η Ορθόδοξη Ιεραποστολή στο Κονγκό

«Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τὰ ἔθνη» (Ματ.28,19). Με αυτή την εντολή του Κυρίου προς τους μαθητές του, στο όρος της Γαλιλαίας, όπου τους κάλεσε, λίγο πριν ο ίδιος αναληφθεί στους ουρανούς, έγινε η αρχή.

Η αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού, μιας ιερής μαρτυρίας: της διάδοσης του σε όλα τα έθνη. Για να γνωρίσει όλη η οικουμένη την αλήθεια, αυτή που θα μας ελευθερώσει από τον θάνατο και την τυραννία που φέρνει η αμαρτία («καὶ γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν, καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς» (Ιω. 8,32) και έτσι να οδηγηθεί όλη η ανθρωπότητα στην εν Χριστώ αληθινή ζωή.

Και παρά τις αντίξοες συνθήκες και τις διώξεις που υπέστησαν οι Απόστολοι και οι συνεχιστές τους, είκοσι αιώνες μετά, το έργο αυτό συνεχίζεται, «ἕως ἐσχάτου τῆς γῆς» (Πράξεις 1,8) και «ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος» μα πάνω απ’ όλα με την αέναη παρουσία Του στο έργο αυτό καθώς το διαβεβαίωσε: «ἰδοῦ ἐγὼ μεθ’ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας». (Ματ. 28,20)



Και κάπως, έτσι η σπορά του λόγου του Κυρίου, έφθασε και στην πολύπαθη αφρικανική ήπειρο. Στην καρδιά της Αφρικής, στο Κονγκό, η Ιερά Μητρόπολη της Κατάνγκα, εδώ και 51 χρόνια μεταφέρει το Ευαγγέλιο σε ανθρώπους βυθισμένους στο σκοτάδι της μαγείας και των αρχαίων αφρικανικών θρησκευμάτων. Χτίζει Εκκλησίες στην αφρικανική γη μα κυρίως στις καρδιές των Αφρικανών αδελφών μας.

Οι ιεραπόστολοι λιγοστοί αλλά τα έργα τους θαυμαστά. Στον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής είχαμε την χαρά και την τιμή να έχουμε κοντά μας τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κωνσταντιανής κ. Κοσμά, που εργάζεται με αυταπάρνηση τα τελευταία χρόνια ως βοηθός Επίσκοπος του Μητροπολίτου Κατάνγκα κ. Μελετίου.

Ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στις πάσης φύσεως δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην ιεραποστολή, τονίζοντας όμως πως το αποτέλεσμα που είναι η βάπτιση και η εν Χριστώ ζωή των Αφρικανών, είναι η πιο σπουδαία ανταμοιβή.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κωνσταντιανής κ. Κοσμάς ομιλεί στο βήμα  εντός του ναού

Τα δύο τελευταία χρόνια έγιναν πάνω από 720 βαπτίσεις στην Μητρόπολη της Κατάνγκα. Στους νεοφώτιστους δόθηκαν τα ονόματα των θυμάτων στα Τέμπη, ως ένας ελάχιστος φόρος τιμής, μνήμης και σεβασμού. Οι Αφρικανοί που πήραν τα ονόματα αυτά, γνωρίζουν τον λόγο κι έτσι πλέον προσεύχονται γι’ αυτούς και τις οικογένειες τους.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κατάνγκα κ. Μελέτιο εξαίροντας τον κόπο και την θυσία του επί 36 συναπτά έτη αγώνα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν ξύσουμε τους τοίχους των εκκλησιών, νοσοκομείων, σχολείων της περιοχής, θα βγει το αίμα και ο ιδρώτας του π. Μελετίου». Με τα περιστατικά που ανέφερε έγινε φανερή η Χάρις του Θεού στον χώρο της ιεραποστολής.

Δεν παρέλειψε δε να ευχαριστήσει θερμά τους ενορίτες και φίλους της Αγίας Κυριακής Παλαιού Φαλήρου, που με κάθε τρόπο βοηθούν το ιεραποστολικό έργο στην Κατάνγκα.


Στην συνέχεια ακολούθησε η χορωδία της Αγίας Κυριακής με τα τραγούδια
«Το Άλας της Γης», «Μη Λείψει Κανείς», «Ουράνια Πόλη», «Του Καλού Σαμαρείτη».

Την εκδήλωση έκλεισε ο π. Βασίλειος Γιαννάκας, εφημέριος του ναού. Μίλησε για την χριστιανική αγάπη, την αληθινή, την αυθεντική και κυρίως την ανθεκτική αγάπη που εμπνέεται από τον ίδιο τον Κύριο και έχει την δυνατότητα να εκμηδενίζει τις όποιες αποστάσεις μεταξύ των ανθρώπων και να γεφυρώνει το χάσμα που δημιουργεί ο εγωισμός.

«Γι’ αυτό λοιπόν σε αυτό το εργαστήριο της αγάπης που λέγεται Εκκλησία, να συχνάζουμε και να καλλιεργούμε αυτή την αγάπη μέσα μας. Με την προσευχή και την άσκηση, με την προσφορά, με την μετοχή στην λατρεία, με την ουσιαστική μας ένωση με το πρόσωπο του Χριστού. Και τότε η αγάπη μας αυτή θα είναι αληθινή», είπε ο π. Βασίλειος.

Στη συνέχεια προέτρεψε τους πιστούς να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στα παιδιά:

«Να τα συνδέσουμε με τον Χριστό, με την λατρεία, να τα συνδέσουμε με το Κατηχητικό Σχολείο, να τα διευκολύνουμε, να τα προτρέψουμε, να τα ενθαρρύνουμε σε μια εποχή που διαρκώς τα απογοητεύει, εμείς να τα στηρίξουμε στην προσπάθεια τους αυτή κι έτσι σιγά-σιγά θα καλλιεργηθεί μέσα τους η σχέση τους με τον Χριστό και άρα μια υγιής αγάπη».

Δεν παρέλειψε βεβαίως να αναφερθεί και στα χιλιάδες παιδιά στο Κονγκό που εδώ και τρεις γενιές μεγαλώνουν πλέον με το ορθόδοξο ήθος έχοντας μια άλλη σχέση με τον Θεό, μακριά από την μαγική και φοβική αντίληψη που προϋπήρχε, μια σχέση που ελευθερώνει τους ανθρώπους.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Θεοφιλέστατο κ. Κοσμά να διανέμει το ενθύμιο της εκδήλωσης που αυτή την φορά ήταν το βιβλίο του Μακαριστού Μητροπολίτου Πενταπόλεως Ιγνατίου «Εκεί που με έστειλε ο Θεός».