331π.Χ. Η μάχη εις τα Γαυγάμηλα, εις την οποία ο Αλέξανδρος κατανίκησε τον πολυάριθμο στρατό του Δρείου.
1826 Ο Ιωάννης γκούρας, φρούραρχος της Ακροπόλεως, φονεύεται από εχθρική σφαίρα στον κρόταφο, σε ηλικία 35 ετών, ενώ επιτηρούσε τις εχθρικές γραμμές.
1861 Ετέθησαν εις κυκλοφορία τα πρώτα ελληνικά γραμματόσημα με παράστασιν κεφαλής του Ερμή, γνωστά και ως ‘’μεγάλη κεφαλή του Έρμου’’.
1826: Συγκλονιστική από άποψη λογοτεχνική και ιστορική είναι η περιγραφή της συμφιλιώσεως του Μακρυγιάννη και του Γκούρα, που έτρεχε, μετανιωμένος για τα όσα είχε πράξει, σαν δαιμονισμένος, όπου υπήρχε κίνδυνος. Γράφει ο Μακρυγιάννης: ‘’Τότε έκατζε ο Γκούρας και οι άλλοι και φάγαμεν ψωμί, τραγουδήσαμεν και εγλεντήσαμεν. Με περικάλεσε ο Γκούρας κι ο Παπακώστας να τραγουδήσω, ότι είχαμε τόσον καιρόν όπου δεν είχαμε τραγουδήση. Τραγουδούσα καλά. Τότε λέγω ένα τραγούδι: ‘’Ο ήλιος εβασίλεψε, Έλληνά μου βασίλεψε και το φεγγάρι εχάθη, κι ο καθαρός Αυγερινός που πάει κοντά στην Πούλια τα τέσσερα κουβέντιαζαν και κρυφοκουβεντιάζουν. Γυρίζει ο ήλιος και του λέει, γυρίζει και τους κρένει. Εψές όπου βασίλεψα πίσου από μια ραχούλα, άκ’ σα γυναικεία κλάματα κι αντρών τα μύργια λόγια, γι΄αυτά τα κορμιά στον κάμπο ξαπλωμένα, και μέσα στο αίμα το πολύ ειν’ όλα βουτηγμένα. Για την πατρίδα πήγανε στον Άδη τα καημένα ‘’.