1821

Μάχη της Στίγκας στις Παραδουνάβιες ηγεμονίες, όπου οι Έλληνες φονεύουν πάνω από 150 Τούρκους.

 

1825

Αμφίρροπη ναυμαχία μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων εις τον Κάβο Μαλέα, όπου σκοτώνεται ο πλοίαρχος Ματρώζος.

 

1825 ΜΥΛΟΙ:

Στο πιο κρίσιμο σημείο της μάχης, σύμφωνα με τον Μακρυγιάννη, έφθασε με 50 εκλεκτούς στρατιώτες ο Ολύμπιος οπλαρχηγός Μήτρος Λιακόπουλος (ο όποιος κατά την επανάσταση του Ολύμπου δεν έδειξε καλή στάση) και ενίσχυσε τους καταπονημένους μαχητές. Λίγο αργότερα, έφθασε κι ένας λόχος τακτικών υπό τον Κάρπο Παπαδόπουλο από το Ναύπλιο, οπότε πια η μάχη κρίθηκε υπέρ των Ελλήνων. Για πρώτη φορά ο Αιγύπτιος ηττήθηκε σε μάχη εκ παρατάξεως. Οι απώλειες ήσαν πολλές, όπως ήδη αναφέραμε, αλλ’ ο ακριβής αριθμός ακαθόριστος. Από τους Έλληνες σκοτώθηκαν τρεις και τραυματίσθηκαν τέσσερις. Μεταξύ αυτών και ο Μακρυγιάννης, βαρύτατα στο δεξί χέρι, που το έσωσε χάρη στη φροντίδα των Γάλλων γιατρών, οι οποίοι τον περιέθαλψαν σ΄ ένα γαλλικό πλοίο.

1821

Οι Τούρκοι και οι Γενίτσαροι προβαίνουν σε σφαγές των Ελλήνων στα Χανιά ως αντίποινα για την ήττα τους στο Λούλο.

 

1919

Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν το Αϊδίνιο το πυρπολούν και σφάζουν τους Έλληνες κατοίκους του. Η σφαγή των προσκόπων της πόλης θεωρείται η πιο αιματηρή πτυχή του παγκόσμιου προσκοπισμού.

 

1920

Ο ελληνικός στρατός προχωρεί αποφασιστικά εις το εσωτερικό της Μ. Ασίας, ενώ ο Κεμάλ κηρύσσει τον στρατιωτικό νόμο εις την Τουρκία.

1821

Κρήτες επαναστάτες φονεύουν τους εξορμήσαντες από τα Χανιά Γενίτσαρους στο χωριό Λούλο (οπλαρχηγοί Γ. Δασκαλάκης, Ι. Χάλης, Παπανδρέου, Α. Φασουλής και Μουστογιαννάκης).

 

1821

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης παραδίνεται στις Αυστριακές Αρχές.

 

1825

Ο Ιμπραήμ καίει το Άργος και τα γύρω χωριά.