1667 Πλοιάρια μεταφέροντα Μανιάτες εισχωρούν εις τουρκικόν στόλον του Αχμέτ Κιοπρουλή πασά, που πολιορκεί την Κρήτη και πυρπολούν πολλά από αυτά.

1825 Συνάντηση του Άγγλου πρεσβευτή στην Κωνσταντινούπολη Στράντφορντ Κάννιγκ με τους Μαυροκορδάτο και Ζωγράφο έξω από την Ύδρα. Αποδοχή από την ελληνική πλευρά των όρων συμβιβασμού με την Πύλη.

Ο Εμμανουήλ Ξάνθος (1772-1852) γεννήθηκε στην Πάτμο. Ανήκει στην τριάδα αλλά κατά σειρά εγγραφής ήταν όγδοο μέλος της Φιλικής. Είχε φοιτήσει στην ξακουστή Πατμιάδα σχολή και εν συνεχεία ακολούθησε την πορεία πολλών συμπατριωτών του, όπου διέπρεπαν εμπορικά στο ακμαίο λιμάνι της Τεργέστης. Στην πόλη της Αδριατικής έμεινε 18 χρόνια. Αργότερα άρχισε εμπορικά ταξίδια στα Ιόνια και στην Κωνσταντινούπολη. Στη Λευκάδα μυήθηκε στον Τεκτονισμό που είχε γίνει τότε συρμός. Έτσι, όταν έφθασε στην Οδησσό, ήταν γεμάτος από επαναστατικό πατριωτισμό, που ίσως έγινε το έναυσμα για το σχηματισμό της Φιλικής. Το 1815 μετέβη στην Κωνσταντινούπολη με ειδική κατηχητική αποστολή. Η οικία του ήταν ένα είδος μυστικού στρατηγείου, μέσω του οποίου διαχέονταν οι οδηγίες της Φιλικής.