1821

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης ορίζει την ημέρα έναρξης της ελληνικής επανάστασης ως «ευαγγελιζομένη την πολιτικήν λύτρωσιν του ελληνικού έθνους»

 

1826

Οι 137 υπερασπιστές της Κλείσοβας του Μεσολογγίου με αρχηγούς τους Π. Σωτηρόπουλο και Κ. Τζαβέλα συντρίβουν την έφοδο του αιγυπτιακού και τουρκικού στρατού.

Η Κλείσοβα είναι ένα μικρό νησάκι που έχει έκταση 150 βημάτων. Βρίσκεται στο ΝΑ μέρος της πόλης του Μεσολογγίου και απέχει 400 μέτρα από την στενή οδό, της Τουρλίδας, που σαν ξίφος μπήγεται στη Λιμνοθάλασσα. Στο νησάκι αυτό ήταν κτισμένο ένα εκκλησάκι, η Αγία Τριάδα, που είχε μεταβληθεί σε οχύρωμα. Οι Κιουταχής και Ιμπραήμ αποφάσισαν, αφού οι πολιορκημένοι είχαν φθάσει σε τέλεια εξάντληση, να σβήσουν αυτή την «κουκίδα» που αποτελούσε εμπόδιο για την τελική τους επίθεση. Η παρουσία του Κίτσου τόνωσε το ηθικό των ανδρών της απειλούμενης Κλείσοβας, που με εντολή του περίμεναν τους Τουρκοαλβανούς (αυτοί επιτέθηκαν πρώτοι) να μπούνε στο νερό και αφού φθάσουν σε απόσταση βολής πιστολιάς («τίρο»), τότε ν αρχίσουν να πυροβολούν. Η πρώτη επίθεση απέτυχε και οι επιτιθέμενοι έστρεψαν τα νώτα, τσαλαβουτώντας στα γλιστερά νερά.